Yangın Dolapları Ve Sprinkler

Hayatta karşılabileceğimi en büyük tehlikelerden birisidir Yangın! Afor Mühendislik olarak size Yangın Dolabı montajı ve yangın sprinkleri tesisatı kurulum ve projelendirelerinde yardımcı olmaktayız.

Sıva Üstu ve Sıva Altı Cam Kapaklı Yangın dolaplarımız bina içi kullanımlarınaa uygun, EN 671-1 Standartlarında, CE Onaylı  olarak size sunulmaktadır. Sabit ve demonte edilebilir özellikteki yangın dolaplarımız, estetik görünümde, kaliteli malzemeden yapılmış ve güvenilirdir.

Yangın Dolaplarının Özellikleri

Yangın Dolabının boyutlarının en az 600x700x160 mm olması beklenir. İçerisinde bir yangın musluğu, 10 kgf/cm2 basınca dayanabilen keten veya kauçuk esaslı lastik hortum bulunur. Hortumun ucuna suyun dağıtımını gerçekleştiren bir lans sıkıca takılmış durumdadır.

Hortum dolap içerisindeki bir makaraya olarak sarılmış olabileceği gibi raf ya da rafların üzerine katlanmış olarak da konabilir. En önemli unsur bir yangın anında fıskiye musluk elle açıldıktan sonra yangına koşulduğunda hortumun dolaşmadan açılabilmesidir. Hortumların boyu genellikle 10-30 m arasında değişir.

Yangın Dolapları Zorunlu mudur?

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 94. madde'sinde belirtildiği üzere;

 

Yangın Sprinkleri Nedir

Yaygın olarak kullanılan sulu yangın söndürme sistemlerinden biridir. Yapılan incelemelere göre otomatik sprinkler sistemine sahip olan binalarda çıkan yangınların % 95′i daha başlangıç aşamasında sönmüştür. Bu sistem yangın çıktığında kendiliğinden devreye giren ve alevlerin üzerine su sıkarak yangını söndüren veya yayılmasını önleyen sistemdir.

Sprink Neden Kullanılır?

Sprinkler sistemleri kurulumun yapıldığı alanda ortaya çıkacak yangını tamamen söndürmek veya bastırmak amaçlı kullanılır. Farklı tiplerdeki Sprinkler sistemleri kullanıldıkları alanda bulunan yanıcı maddenin cinsine göre yangın üçgeninin (Isı haline dönüşmüş enerji, oksijen ve yanıcı madde) arasındaki ilişkiyi keserek veya ögelerden birisini ortadan kaldırarak söndürme işlemini yapar.

Yasal Zorunluluğu Varmı?

2009 Yılında yayınlanan Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik(B.Y.K.H.Y )TS 9704-10636 ve NFPA standartları esas alınmaktadır.

SPRINKLER Nasıl Çalışır?

Normal olarak her bir sprinkler kapalıdır ve belirli bir sıcaklığa ulaştığı zaman açılır. Kapalı konumun önemli bir parçası cam tüptür. İçinde bulunan sıvı ısıyla genleşir. Sağlam cam tüp ancak maksimum ortam sıcaklığına göre yangın sonucu 30C arttığında patlar. Bunun ardından boru şebekesi içindeki basınçlı su reflektör ile yangın üzerine ani şekilde boşaltılır. Eş zamanlı olarak borular içerisinde oluşan akış sistemin bağlı olduğu alarm sistemini tetikler ve ikaz verir.

Sprinkler çalışma sıcaklıklarına ve duyarlılıklarına göre ayrılırlar. Herhangi bir sprinklerin koruma alanı 9 m2 den 21 m2 ye kadar değişebilmektedir. Sprinkler çeşidi, uygulama alanına göre seçilmelidir.

Yangin Dolaplari ve Sprinkleri

Mersin'de Bina, İnşaat, Kurum, Fabrika, İşyeri, Ofis ve tüm mekanlarda Yapılması Planlanan Isı ve Yangın Ekipmanları Mekanik Tesisatları Çözümlerimiz için Bizi Arayınız!